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ASKED QUESTIONS (FAQs) REGARDING TEACHERS’ ELIGIBILITY 
QUALIFICATION REGULATION (AS AMENDED VIDE NOTIFICATION 

NO. MCI-12(1)/2017-Med.Misc./115698 DATED 5TH JUNE 2017) 

Q.1 Whether such teachers who are working on the post of 
Assistant Professor and never done one year S.R. ship are eligible 
for Associate Professor after completion of 4 years as Assistant 
Professor or not? 

Ans. Yes, they would be eligible as the amendment notification dated 5th 
June, 2017 would be applicable prospectively from the date of 
notification for appointment/promotions. 

Q.2 The amendment notification dated 5th june 2017 amending 
Schedule I, Clause 6 pertaining to the appointment of recoginzed 
PG Teachers, this Clause 6 pertains to PG Courses only. Whether 
old rules will apply for colleges where there are no Post Graduate 
courses or where there are non PG colleges. 

Ans. The amendment notification has been made in the TEQ 
Regulations and is applicable to both undergraduate and postgraduate 
courses. 

Q.3 In this notification there is no clarity regarding the residents 
who are already working on the post of senior resident after 
passing DNB or Diploma course whether they can continue to hold 
the same post as per old rules and regulations and upto what age.  

Ans. The amendment notification dated 5th June, 2017 would be 
applicable prospectively from the date of notification and will not have 
any effect on appointments/promotions made before the date of 
notification so residents already working on the post of senior resident 
after passing DNB or Diploma course will continue to hold the same 
post. 

Q.4 Many senior residents have been appointed in various 
departments before this notification, who have attained the age of 
40 years. These senior residents have not yet to complete the 
tenure of their residency. Can they continue on the same post as 
per old rules and will be considered for further promotion or they 
should be retired as they have attained the age of 40 years.  
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Ans. They can continue on the same post and can be considered for 
future promotions if eligible otherwise since the notification is always 
applied prospectively. 

Q.5 Those who are doing post graduation after 40 years of age 
(because there is no age bar for PG admissions), what will be their 
fate in an medical college. Can they be appointed as assistant 
professor (with 2 research publications) ? 

Ans. Those joining/doing PG after 40 years of age will not be eligible for 
the post of SR as per Notification dated 5th June, 2017.  They cannot be 
appointed Asstt.Prof. directly after PG and promoted to Assoc.Prof. after 
5 years of teaching experience as Asstt.Prof. 

Q.6 Whether a person having postgraduation degree in the 
concerned subject but is not having one year experience as S.R. 
but having experience as Medical Officer for a period of one year, 
whether such person can be appointed as Assistant Professor? 

Ans. No, they cannot be considered eligible.  Only experience as 
Resident/Registrar/Demonstrator/Tutor after MD/MS in the concerned 
subject in a MCI permitted/approved/recognised medical college will be 
counted for appointment as Asstt.Prof. 

Q.7 A person having DNB qualification in the concerned subject, 
whether such person can be appointed as S.R.? 

Ans. If the person has done DNB from MCI recognised teaching 
institution then he/she will be considered equivalent to MD/MS to be 
eligible as SR and if done from other than MCI recognised teaching 
institution,  then they would have to do 3 years of JR ship in the 
concerned subject in MCI recognised teaching institution to be eligible 
as SR. 

Q.8 This notification doesn’t clarify the age limit for junior Resident 
in clinical and Tutor  in Pre & Para-clinical subjects. Can a junior 
Resident & Tutor working in Medical College be of more than 40 
years of age or not ? 

Ans. This notification has prescribed the age limit of SR only. 
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Q.9 What will be the status of such Senior Residents (with MBBS, 
Diploma and DNB qualifications with experience of more than three 
3 years as junior resident) already employed by various institutes 
as per old criteria? Can they continue or have to be replaced by 
post MD/MS candidates? 

Ans. The amendment notification dated 5th June, 2017 would be 
applicable prospectively from the date of notification for 
appointment/promotions.  However, the person already appointed can 
continue on the same post and can be considered for future promotions, 
if eligible otherwise. 

Q.10 There is no mention of equivalence of DNB qualification for 
appointment as senior resident. Does it mean only candidates with 
MD/MS qualification are entitled to be appointed as senior residents 

Ans. No, DNB qualified candidates will also be consideredequivalent to 
MD/MS if they have done DNB from MCI recognised teaching institution 
and will be eligible as SR and if DNB has been done from other than 
MCI recognised teaching institution then they would have to do 3 years 
of JR ship in the concerned subject in MCI recognised teaching 
institution to be eligible as SR. 

Q.11 Does it mean candidates with DNB qualification will not be 
eligible for the post of assistant professors in future? 

Ans. If the person has done DNB from MCI recognised teaching 
institution then he/she will be considered equivalent to MD/MS to be 
eligible as SR and if done from other than MCI recognised teaching 
institution then they would have to do 3 years of JR ship in concerned 
subject in MCI recognised teaching institution to be eligible as SR.  They 
will be eligible after SR ship of one year in the speciality concerned. 

Q.12  Is MCI letter dated 3rdSep 2015 on subject superseded? 

Ans. No, it is not superseded.The notification dated 5th June, 2017 
becomes applicable for appointment/promotions/publications with 
respect to authorship only.  All other criteria would continue to be 
applicable as per MCI letter dated 03.09.2015.  Those research papers 
that have been published / accepted for publication before 5th June, 
2017, the benefit of authorship would be given to both first and second 
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author and for papers published/accepted for publication on or after 5th 
June, 2017, the benefit of authorship would be given to both first and 
corresponding authors. 

Q.13 How to decide who to get benefit of publication, first or 
corresponding author? Corresponding author could be any of the 
authors. As per amendment only one (First or corresponding 
author) of them will get benefit? 

Ans. It is the first and corresponding author both will get the benefit as 
per notification dated 5th June, 2017. 

Q.14. Should assistant professor without experience as Sr. 
Resident be promoted after 5 years as Asstt.Prof. instead of 4 
years? 

Ans. No, this notification would be applicable for new appointments 
made after 5th June, 2017. 

Q.15. Kindly clarify the number of years of teaching experience 
required as Junior Resident/Senior Resident for DNB candidates 
from non-teaching institutions to be promoted to the post of 
Asstt.Professor.  Since the earlier amendments have been changed 
many timed and are confusing. 

Ans. If the person done DNB from MCI recognised teaching institution 
then will be considered equivalent to MD/MS to be eligible as SR and if 
done from other than MCI recognised teaching institution then they 
would have to do 3 years of JR in concerned subject in MCI recognised 
teaching institution to be eligible as SR. 

Q.16. Can the postgraduate Diploma holders such as DCH, DGO, D. 
Ortho, DA, DDVL etc., after completing one yearof experience 
obtained after their postgraduate diploma and are below 40 years, 
be considered as Senior Residents? 

Ans. No.  Diploma candidates are not eligible since requirement of 
academic qualification is MD/MS as per notification dated 5th June, 2017. 

Q.17. Can MBBS degree holders with 3 years of experience and 
below 40 years of age be considered as Senior Residents? 
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Ans. No, they cannot be considered as SR. Since requirement of 
academic qualification for the post of SR is MD/MS as per notification 
dated 5th June, 2017. 

Q.18. If suppose one has already worked as an Asstt.Prof. in some 
other education  institution and wants to apply, this clause will be a 
hindrance as Senior Residency was not a pre-requisite then.  So If 
any candidate serving as Asstt.Prof., who just after post graduation 
became Asstt.Prof., if want to apply again in any new institution as 
Asstt.Prof., he/she will not be eligible.  So it will be unfair and a 
great injustice to them. 

Ans. No, since you are already on the post of Asstt.Prof.   This 
amendment would not be applicable.  It is only for fresh appointments. 

Q.19. What about the MBBS degree doctors who has worked as 
Junior Resident in any subject and is considered Senior Resident 
in that subject after 3 years of Junior Resident in that particular 
subject whether they will count as SR in private/govt. Medical 
college? 

Ans. Those who have already been appointed to the post of SR and on 
that basis will continue to be counted as eligible in the same institution 
only.  However, no fresh appointment would be made to the post of SR if 
the candidate does not hold the PG degree. 

Q.20. Can any Asstt./Assoc.Prof. already appointed before 5th June, 
2017 notification, be promoted to Assoc./Professor without 
completing 5 years/8 years post-PG experience respectively but 
otherwise fulfilling the eligibility criteria as per notification dated 5th 
June, 2017? 

Ans. Yes, they can be promoted to Assoc.Prof./Professor. 

Q.21. Will the teaching experience of MCI permitted/approved 
institutes be counted for eligibility of all posts? 

Ans. Yes, teaching experience gained at any MCI permitted/approved/ 
recognised college will be counted for eligibility for all posts. 
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Q.22. Can a JR (with MBBS qualification) or PG student be 
considered as Tutor in pre and para clinical department ? 

Ans. Yes provided he/she has a valid appointment order, joining order, 
salary proof and has filled the faculty Declaration Form. 

Q.23. Whether a candidate who has ever been appointed as Asstt. 
Prof. in the speciality concerned either now working or not, 
irrespective of duration, the requirement of one year SRship as per 
notification dated 05.06.2017 is mandatory or not for him/her? 

Ans. A candidate who has ever been appointed as Asstt. Prof. in the 
specialty concerned in a recognized/approved/permitted medical 
college, either now working or not, irrespective of duration, the 
requirement of 1 year SRship shall not be mandatory/applicable for 
him/her.  

 
Q 24. A candidate who is having MBBS and DLO (ENT) qualification 
and has also worked as JR for a period of 1 year in ENT after post 
graduation, whether such person can be eligible to work in a 
private medical college as a Sr. Resident? 

Ans: No, MD degree is required in the subject concerned. Thereafter, 
one year senior residency is mandatory for the post of Asstt. Professor 
in the subject concerned. 

Q 25. A candidate did a Diploma in Anaesthesia (DA) from 2008-
2010 by MCI recognised institute then did 2 years and four month 
senior residency from 2010-2012 from MCI recognised college 
(Guru Teg Bahadur and Hindu Rao Hospital, Delhi) after post 
graduation and after that did DNB from MCI recognized college 
2014-16 (IGIMS, Patna) which also has MD (Anaesthesia), since the 
said candidate has done Sr. Residency before notification dated 
05.07.2017 whether Sr. residency of that candidate from MCI 
recognized college should be counted for the post of Asstt. 
Professor as per new notification? 

Ans: No. Post DNB/MD/MS degree course in the subject concerned, one 
year SR ship is mandatory for the post of Assistant Professor in the 
subject concerned.      
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Q 26. The candidate was appointed as Assistant Professor after MD 
in a private medical college (Heritage Institute of Medical Sciences, 
Varanasi) in August 2013 and he resigned in August 2014. The 
letter of permission (LOP) of the said college was given in June 
2015. Then he didn’t joined anywhere and now working as SR in 
Medicine, IMS, BHU since May 2017 (2 months), please clarify: 

(a) whether he requires 1 year senior residency now as he has 
applied for Assistant Professor in Medicine, IMS, BHU for 
fresh recruitment? 

(b) Will he be eligible as he is SR now for only 2 months? 
(c) Will experience from Heritage Institute of Medical Sciences, 

Varanasi where he worked from August 2013 and resigned in 
August 2014 be counted as LOP of college was given in 2015? 

(d) 1 year senior residency/teaching experience is required or not 
for a candidate who has worked as Assistant Professor 
worked for less than 1 year. 

(e) If someone has directly joined as Assistant Professor after 
MD will he require total experience of 1 year to be eligible to 
apply elsewhere? 

Ans: (a) Yes. One year Senior Residency in the subject is required for 
appointment to the post of Assistant Professor in the subject concerned.  

(b)  No. One year SR ship is required for appointment to the post of 
Assistant Professor in the subject concerned.  

(c)  No, Teaching experience is counted from date of LOP only. 

(d) One year Senior Residency is required only for new appointments of 
Assistant Professor in the subject concerned.  

(e) No. 

Q 27. Are the regulations for qualifications and experience of 
Senior Residents retrospectively applicable for appointments prior 
to the notification date of Ref.1?      

Ans: No. Notification dated 05.06.2017 is applicable only from the date 
of publication in the Gazette of India i.e. 08.06.2017.  
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Q. 28. Can Senior Residents who appeared and were accepted 
continue to be shown in the same post regardless of requirements 
of age and qualifications, until retirement? 

Ans: Yes.  

Q 29. Can the Senior Residents listed in the faculty table of 
recognition assessments conducted prior to Ref 1, continue to be 
shown in the same posts for the compliance verification 
assessment of those initial assessments, since the then existing 
regulations (not the current ones) were applicable for the initial 
assessments.    

Ans: Yes.  

Q 30. Will teachers, for recognition as PG teachers, need to comply 
to different experience clause at entry, i.e. Assistant Professor, 
level or is the anomaly a typographical error in “Minimum 
Qualifications for Teachers in Medical Institutions Regulations, 
1998” amended up to 8th June, 2017, which the MCI needs to 
address? 

OR 

Will others teachers and teachers to be recognized as PG teachers 
and have separate criteria regarding Research Publications?   

Ans: The criteria of two Research Publications in Indexed Journal as first 
and corresponding author is applicable for promotion from the post of 
Assistant Professor to Associate Professor in the subject as well as for 
recognition as a Post Graduate Teacher. 

Q 31. Whether 1 years Senior Residency as per notification dated 
8.6.2017 is also applicable for appointment to the post of Asstt. 
Prof. in Pre-clinical and para-clinical subjects ? 

 Ans. Requirement of 1 year Senior Residency for the post of Assistant 
Professor is applicable only to those disciplines where the posts of 
Senior Residents is prescribed as per Minimum Standard Requirement 
of MCI. 
 

********* 


